ÖkoSarok

2023. június

Kedves Gyerekek!

Június 5. Környezetvédelmi Világnap:

Célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés és természetkárosítás következményeire, az energiatakarékosságra, a megújuló természeti erőforrások hasznosítására, a szemét- és hulladékcsökkentés fontosságára, és a környezetszennyezés mérséklésére.

Tegyél Te is az élhető jövőért!

2023. május

Kedves Gyerekek!

Május elseje jeles nap a néphagyományban. A májusfa (májfa, hajnalfa, jakabfa vagy jakabág) állításának ünnepe.

Hazánkban minden év május 10-e a „Madarak és Fák Napja”. Ez a nap több mint száz éve a természet és az élővilág védelmének napja Magyarországon. A „Madarak és Fák Napja” az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön. Célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel kialakítsa, elmélyítse a természetvédelem iránti elkötelezettséget. De nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra: a hétköznapokon is figyelnünk kell „hallgatag” és „énekes” társainkra. Nemcsak azért, mert a fák oxigént termelnek, port szűrnek meg, de a városokban a zajvédelemben is fontos szerepük van, és a fák zöldje, a madarak éneke nyugtatja az embert.

Méhek Világnapja május 20. Ugye tudjátok, hogy Magyarországon a méhek a legfontosabb beporzók: 700 vadon élő fajuk őshonos, a mézelő méh állománya a legjelentősebb. A több mint egymillió magyar méhcsalád az ország területére vetítve a legek közé tartozik Európában. A Föld mezőgazdaságának 70 százaléka ma kizárólag a méhektől függ, akik beporzó tevékenysége nélkül a növények képtelenek lennének szaporodni. Erre tekintettel 2019 őszén az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

Vigyázzunk a méhekre!

2023. április

Kedves Gyerekek!

Közeleg a húsvét! Az idei évben is megrendezzük a Húsvéti szöszmötölő és Nyusziváró sportdélutánt. A tojásfestésnél is legyetek környezettudatosak, minden színhez van megfelelő növény: a vöröshagyma héjával például barnáspirosra, a csalánlevél vagy spenót főzetével zöldre, míg a reszelt cékla levével lilásbordóra festhetjük a tojásokat.

Árilisi jeles napok:

 • Április 12. Az Űrhajózás Világnapja. A klimavédelemben kiemelt szerepe van a világűrben végzett kutatásoknak.
 • A FÖLD NAPJÁT április 22.-én ünnepeljük.
 • Április 24 -28. között pedig ismét megtartjuk Fenntarthatósági Témahetet!

***

Mentovics Éva: Az erdők sóhaja

Sóhajunkat halld meg, kérlek,
zavar minket a szeméthegy,
sok hulladék, kacat, vacak,
mit eldobsz a fáink alatt!

Patakunkba se kell szemét,
ne szórd kérlek, hát szerteszét!
Állataink érző lények,
nem örülnek a szemétnek.

Hidd el, szebb lesz a világod,
ha lom helyett hóvirágok,
kék ibolyák virítanak
árnyat nyújtó fáink alatt.

Jöhetsz hozzánk vendégségbe,
csend honol itt, szelíd béke,
hol a fáink békességgel
ölelkeznek földdel, éggel.

Földünk védelmére fel!

2023. március

Kedves Gyerekek!

Március 1. – Az újrapapír világnapja

Magyarországon az évi átlagos papírfogyasztás 100 kg/fő, vagyis évente 1 millió tonna papírt használunk el. Statisztikák szerint ebből 480 ezer tonnát gyűjtenek vissza. Hazánkban a papír szelektív gyűjtése a legsikeresebb a különböző hulladékfajták közül, de mindez csak akkor térül meg, ha utána tudatosan a visszagyűjtött papírból készült termékeket keressük, vásároljuk, vagyis az újrapapír termékeket!

Március 10. – BEPORZÓK NAPJA

Tudtátok, hogy Kossuth Lajos is foglalkozott a növényekkel?

Herbáriuma megközelítőleg 4000(!) darabból állt. A hetven éves Kossuth a Turin környéki hegyeket járva gyűjtötte össze a növényeket: elfeledkezve a magasságról, az úttalan utakról addig ment, amíg a vágyott növényt meg nem találta! A növények mindegyiket felragasztotta, meghatározta. A lapra ráírta saját jegyzeteit is; lehet, hogy ezek nem mindig szakszerűek, a szerzőjük miatt mégis figyelemre- és csodálatraméltók, olykor még humorosak is.

A lepkék, legyek, házi méhek és több ezer méhalkatú faj, más bogarak és rovarok, gyümölcsöt termő fák, virágos kertek, termesztett haszonnövények – valamennyien nélkülözhetetlen kísérői az emberi életnek. A virágporgyűjtők védelme mindannyiunk érdeke, hiszen nélkülük veszélybe kerülne a mindennapi élet az egész Földön…

Figyelem!

Március közepén-végén, az enyhe idők közeledtével a madáretetést fokozatosan be kell fejezni! Innentől hagyjuk, hogy a madarak természetes táplálékukat fogyasszák. A vonulásból nemrég hazatért fáradt vándoroknak (mint például a rozsdafarkúak,  énekes rigók, seregélyek) rakhatunk ki néhány marék lisztkukacot (nem csontkukacot!). A madáritatót és fürdőt viszont egész évben üzemeltessük, erre tökéletesen alkalmas egy cserépalátét, amiben naponta cseréljük a vizet. A madaraknak szükségük van vízre szomjuk oltásához és tollazatuk ápolásához. A madáritató a madárbarát kert legfontosabb eszköze!

Tavaszi virágültetésre fel, hogy ezzel is védjük a beporzókat!

2023. február

Kedves Gyerekek!

Közeleg a medvék nagy napja! A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

Egyébként a sünök világnapját is ezen a napon ünneplik! Nàlatok van a kertben süni?

És ha már kiemeltük ezt a napot, akkor azt is meg kell említenünk, hogy már 51 éve február 2.-a a Vizes élőhelyek világnapja is. 1971-ben ezen a napon fogadták el Ramsarban azt az egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Ez volt a világon az első olyan nemzetek közötti, globális egyezmény, melynek célja valamilyen természeti érték védelme. Magyarország 1979-ben csatlakozott, és mostanáig 29 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) vontak be hazánkban az egyezmény védelme alá.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a természetvédelemmel vagy egy-egy élőlénycsoporttal foglalkozó szervezet megválasztja az aktuális Év Faját. Nem történt ez másként 2023-ban sem, lássuk hát sorra idén mely fajok kerülnek a reflektorfénybe!

Az év fajai 2023:

 • Év madara: Barkóscinege
 • Év lepkéje: Fecskefarkú lepke
 • Év kétéltűje: Alpesi gőte
 • Év hala: Lápi póc
 • Év rovara: Közönséges temetőbogár
 • Év fája: Vénic-szil
 • Év vadvirága: Borzas len
 • Év gyógynövénye: Vadgesztenye
  (Lehet, hogy Kethy néni az őszi gesztenyegyűjtésnél már sejtett valamit?)
 • Év gombája: Disznófül gomba

Vigyázz rájuk!

2023. január

Kedves Gyerekek!

Tudtátok, hogy január 18.-án van a Hóemberek világnapja?  

Ez valójában egy klimatudatos akció, hiszen a klimaváltozás vesztesei a hóemberek is. A kihalás veszélye ma már nemcsak egyes állatfajokat fenyeget, az egész „hóemberiség” veszélybe került. Erre hívja fel a figyelmet a Hóemberek világnapja, és emlékeztet, hogy mi emberek a saját apró lépéseinken keresztül tudjuk megóvni Földünket a természeti csapásoktól, a globális felmelegedéstől, és ezzel együtt a hóembereket a kihalástól.

Hogyan? Például úgy, hogy jobban odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre, az energiatakarékosságra vagy a környezetvédelemre.

A hóemberek világnapja viccesnek tűnik, de cseppet sem az, ha megszámoljuk, hogy idén télen eddig hány hóembert láttunk…

Reméljük lesz még hó a télen, és ha igen, akkor…

hóember-építésre és hócsatára fel!

2022. december

Kedves Gyerekek!

December 5. és 9. között rendezik meg az első Állatvédelmi Témahetet, melyhez természetesen iskolánk is csatlakozott. Nemcsak tanáraitoktól hallhattok előadást az állatokról, hanem online tanórákba is be lehet majd kapcsolódni, ahol érdekes előadásokat hallhattok e tudományterületen elismert szakemberektől.

A szervezők egyik célja január 31-ig a szülők, a pedagógusok és a gyermekek segítségével összegyűjteni 10.000 kutyával sétált kilométert.

A TeSétáltasd! akció keretében sétálni lehet:

– menhelyen élő, gazdátlan kutyával,

– vagy akár saját kutyával is.

A TeAdományozz! kezdeményezéssel pedig arra szeretnének buzdítani mindenkit, hogy lehetőségükhöz mérten tápadománnyal támogassák a közelükben lévő gazdátlan állatokat ápoló szervezeteket (mint pl. Alex  Állatvédő Egyesület). Természetesen a téli madáretetésről se feledkezzünk el, ha már odaszoktak az etetőhöz a madarak, egész télen számítanak ránk! Rendszeresen ellenőrizzük az etetők tartalmát, mert a sok héj miatt úgy tűnhet, hogy még tele az etető, közben pedig, már alig van benne hasznos táplálék. Tisztítsuk ki az etetőt, szitáljuk át a tartalmát, és töltsük fel újra.

Állatvédelemre fel!

2022. november

Kedves Gyerekek!

Így az ősz második felében egyre több falevél hever a kertekben, az utakon. Tudtad, hogy a lehullott falevél értékes is lehet?

Őseink minden természetes anyagot felhasználtak maguk körül. A levelek például értékes szerves anyagokat tartalmaznak. Nézzük hát, mire lehet használni ezeket!

 • Kiváló trágya

A lehullott levél kitűnő és főleg ingyen trágya. Elbomlik, táplálja a kertet.

 • Komposzt

Levágott fűvel, konyhai maradékokkal keverve készíthetsz belőle komposztot. A már tápanyagdús termőfölddé vált humuszt szórd a kertbe.

Ha nem akarsz komposztálással foglalkozni, akkor helyben, a növények körül is beáshatod a lehullott avart. Elrothad, értékes tápanyaggá bomlik.

 • Talajtakaró

A falevél mulcsnak is kiváló. Ha a virágágyak, a veteményeskert növényei körül betakarod a földet, nem jutnak napfényhez, és nem kelnek ki a gyomok. (Kiszórás előtt érdemes összezúzni a leveleket, illetve a talajtakaró réteg ne legyen vastagabb 5-7 cm-nél.)

 • Fagyvédelem

A leveleket a lehullott ágakkal összekeverve kupacold a rózsák, a fák, a bokrok tövébe. Megvédi őket a keményebb fagyoktól is.

 • Tartalék

Néhány zsáknyi falevelet tartalékolj tavaszra. A megbarnult levelek szerves anyagokban rendkívül gazdagok. A tavaszi komposztba más növényi anyagokkal rétegezve adagold.

 • Alom

A nyár, a tölgy és más fák levele is kiváló alomként szolgál a kecske, a juh és egyéb állatok alá. A késő őszi időkben kiválthatod vele a drága szalmát. Mivel a nedvszívó hatása elmarad a szalmáétól, gyakrabban kell cserélni.

 • Téli búvóhely

Az avar egy részét húzd a bokrok alá. A kettős védelem a téli fagyban biztonságos búvóhelyet nyújt a téli álmot alvó sündisznónak, békának, gyíkoknak.

Lombgyűjtésre fel!

2022. október

Kedves Gyerekek!

Október 1.-jén újra “szÉPÍTS!” napot tartunk, amelyen iskolánk udvarát igyekszünk még szebbé, hangulatosabbá tenni, és elhelyezésre kerülnek a zöld tanterem új berendezései is, melyhez kérnénk a szülők segítségét is. Minden ötletet, támogatást, segítséget köszönünk! (Esőnap: október 8.)
Hagyományainkhoz híven Pályaorientációs napot is szervezünk, erről bővebben majd az osztályfőnökök fognak tájékoztatni benneteket.
Ebben a hónapban több jeles nap is van, például október 4.-én az Állatok világnapja, és természetesen csatlakozunk a hónap első hetében megrendezésre kerülő „Világ Legnagyobb Tanórájához” Széplaki Magdolna tanárnő vezetésével.
Többek között a technika órák keretein belül pedig megkezdődnek az őszi virágültetések, és kertgondozási munkálatok.

Iskolánk szépítésére fel!

2022. szeptember

Kedves Gyerekek!

Az idei tanévben már szeptemberben meghirdetjük az őszi papírgyűjtést. Figyeljétek a pontos kiírást, le ne maradjatok!
Természetesen most is csatlakozunk az Európai DiákSport Nap-hoz, Attila bácsi kerékpár-túrát, futást, és még persze más érdekes mozgásos feladatokat is szervez Erzsi nénivel.
Ebben a hónapban van a takarítási világnap is, melynek keretében versenyt hirdetünk, hogy melyik osztály tartja leginkább rendben a termét. A győztes osztálynak Kata néni egy tortát ajánlott fel. A végeredményt a takarító nénik fogják kihirdetni a tanév végén (természetesen részeredményeket év közben többször is mondunk majd).

Mozgásra, papírgyűjtésre fel!

2022. június

Kedves Gyerekek!

Június 5-e a Környezetvédelmi Világnap, aminek célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés és természetkárosítás következményeire, az energiatakarékosságra, a megújuló természeti erőforrások hasznosítására, a szemét- és hulladékcsökkentés fontosságára, és a környezetszennyezés mérséklésére.
A hónap további „zöld” napjai:

 • Június 8.: Az óceánok világnapja
 • Június 17.: Világnap az elsivatagosodás és az aszály ellen
 • Június 21.: A Nap napja
 • Június 29.: A Duna Napja

Tegyetek Ti is az élhető jövőért!

2022. május

Kedves Gyerekek!

Felhíjuk figyelmeteket májusi „zöld” napjainkra:

 • Május 10.: Madarak és Fák napja
 • Május 14.: Vándormadarak világnapja
 • Május 15.: Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, valamint az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon
 • Május 19.: Források Világnapja
 • Május 20.: Méhek Világnapja
 • Május 22.: A Biodiverzitás (biológiai sokféleség) világnapja, és a Magyar természet napja
 • Május 24: Az Európai Nemzeti Parkok Napja
 • Május 31: Dohányzásmentes Világnap

Az élővilág védelmére fel!

2022. április

Kedves Gyerekek!

Április 25-től 29-ig az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére ismét megrendezésre került a Fenntarthatósági témahét program, melyre iskolánk is regisztrált. A 2021/2022-es tanév kiemelt témái: a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás, illetve ezek mellett a hulladék. A témahétről bővebb információt Széplaki Magdolna tanárnőtől kaptok majd!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy április 22. a Föld napja!

A Föld védelmére és a fenntarthatóságra fel!

2022. március

Kedves Gyerekek!

Mint tudjátok, ebben a hónapban van az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója, de márciusban más, számunkra fontos jeles napokról is megemlékezünk:

 • Március 1. – Az újrapapír világnapja

Hazánkban a papír szelektív gyűjtése a legsikeresebb a különböző hulladékfajták közül, de mindez csak akkor térül meg, ha utána tudatosan a visszagyűjtött papírból, vagyis „újrapapírból” készült termékeket keressük!

 • Március 3. – Vadvilág Világnapja

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban nyilvánította ezt a napot a Vadvilág Világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét, de emlékeztet bennünket arra is, hogy az ember több ezer állat- és növényfaj sorsát pecsételi meg azok túlzott hasznosításával vagy pusztításával.

 • Március 6. Energiatakarékossági világnap

Célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása. Az energiahatékonyság legegyszerűbb módja az energiafogyasztás csökkentése, és a megtakarítások növelése mind a lakossági, kereskedelmi, mind az ipari ágazatban is.

 • Március 21. – Erdők Nemzetközi Napja

Célja, hogy világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről. Az ENSZ Közgyűlés nem véletlenül választotta ezt a napot, ekkor van a márciusi napéjegyenlőség is.

 • Március 22. A víz világnapja

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, hogy felhívják a figyelmet a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, és a Föld vízkészletét.

 • Március 30. A Föld órája (20.30-21.30)

A Föld órája a WWF által életre hívott nemzetközi esemény. A háztartásokat és a vállalkozásokat arra kérik, hogy kapcsolják ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére.

Környezetünk megóvására fel!

2022. február

Kedves Gyerekek!

Itt a farsang, áll a bál…

Gyerekdal

Ti tudjátok már minek öltöztök be?

Addig is, amíg kitaláljátok, kezdődhet a termek dekorálása! Sajnos az idei tanévben sem lehet egész iskolát érintő nagy közös bulit szervezni a járványhelyzet miatt, de az osztályfarsang nem maradhat el! Csak rajtatok áll, hogyan ünnepeltek!

Számos városban most rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A hónap további jeles napjai:

 • Február 01. A Tisza élővilágának emléknapja
 • Február 02. A vizes élőhelyek napja

Télbúcsúztatóra fel!

2022. január

Kedves Gyerekek!

Ez a hónap mindig csendesebb, a téli szünetről visszatérve mindenki a félévzárásra figyel.

Továbbra se feledkezzetek meg a madáretetőkről, mert ha a madarak megszokták a segítségünket, továbbra is számítanak ránk.

Itt az ideje a téli sportoknak, aki megteheti, menjen korcsolyázni, síelni, szánkózni, de természetesen kisebb-nagyobb túrákat is tehetünk. Figyeljetek oda a megfelelő öltözetre, és az sem baj, ha van nálatok valami meleg ital (pl. forró tea).

Téli mozgásra fel!

2021. december

Kedves Gyerekek!

Elkezdődött az advent, mi is hozzáfogunk a karácsonyi előkészületeknek! Az idei karácsonyi vásár egy kicsit más lesz, mint eddig: minden díszt, dekorációt, ajándékot mi magunk, veletek, illetve a szülőkkel együtt a saját kezünkkel készítünk el, és karácsony előtt az iskola előtti térre kipakolva szervezünk vásárt a kreatív alkotásokból.

Tudtátok, hogy ebben a hónapban van a nemzetközi hegy nap?

2003-ban tartották meg először a NEMZETKÖZI HEGY NAP-ot, mely a 2002-ben rendezett „A hegy nemzetközi éve” rendezvényből született. A nemzetközi nap célja, hogy felismerjük, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetüket.

Kreativitásra fel!

2021. november

Kedves Gyerekek!

Egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák, lassan hozzáláthatunk a madáreleség, madárkalács elkészítéséhez, és a madáretetők kihelyezéséhez. Aki nem tud faggyút beszerezni, vagy nem szeret zsírral dolgozni, az zselatint is használhat:

A zselatint a leírás szerint készítsétek el, keverjétek össze a madáreleséggel, majd töltsétek formába! Ha belenyomtok egy darabka szívószálat, később könnyebb lesz bele szalagot fűzni, és így a fára akasztani. Amikor megdermed az egész, akkor tudjátok kivenni a formából. Variáljatok a szalagokkal, a formákkal bátran!

Fontos! Ha a madáretetést egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba a következő év tavaszáig!

A hónap jeles napjai:

 • November 9: Feltalálók napja
 • November 10: A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért
 • November harmadik csütörtökje: Füstmentes nap
 • November 4. hete: Nulla Hulladék Hét
 • November utolsó péntekje: NEMZETKÖZI NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP

Madáretetésre fel!

2021. október

Kedves Gyerekek!

Itt az ideje az őszi papírgyűjtő akciónak! Az összekötött csomagokat 6.-áig hozhatjátok, aznap lesz a mérés és az elszállítás. Az idei tanévben már az alumínium italos dobozokat is szelektíven gyűjtjük, ezeket május 31-ig lehet majd folyamatosan behozni. A legtöbbet gyűjtő osztály szabadulószobát nyer!

A “szÉPÍTS!” napon iskolánk udvarát igyekszünk majd még szebbé, hangulatosabbá tenni, melyhez kérnénk a szülők segítségét is! Minden ötletet, támogatást köszönünk!

Az őszi szünet előtt pedig megtartjuk a most már hagyománnyá vált Pályaorientációs napunkat, a „PONT”-ot, amelyen különböző szakmákat ismerhettek meg.

A hónap jeles napjai:

 • Október 4: Az állatok világnapja
 • Október 10: A komposztálás ünnepnapja
 • Október 12: A csillagászat napja
 • Október 21: Földünkért világnap
 • Október első hétvégéje: Madármegfigyelési világnap
 • Október második szerdája: A természeti katasztrófák csökkentésének világnapja
 • Október utolsó munkanapja: Takarékossági világnap

Szelektív hulladékgyűjtésre és az udvarunk további szépítésére fel!

2021. szeptember

Kedves Gyerekek!

Bizonyára észrevettétek, hogy iskolánk kívül-belül megújult, folyamatosan szépül, fejlődik. Ti is részt vehettek a dekorálásban, besegíthettek az osztályfőnökötöknek a tanterem rendezésében, díszítésében.

Ne felejtsétek el, hogy ebben a hónapban van a takarítási világnap, melynek keretében versenyt hirdetünk, hogy melyik osztály tartja leginkább rendben a termét. A végeredményt a takarító nénik fogják kihirdetni!

Természetesen az idei tanévben is megtartjuk az Európai Diáksport Napját, Attila bácsi már megkezdte a szervezést (a reggeli biciklizés után még különböző szuper sportos-ügyességi feladatok várnak rátok).

Iskolakezdésre, mozgásra fel!

2021. június

Kedves Gyerekek!

Júniusi „zöld” napjaink:

 • “Ki a tanteremből!” nap:  (Mi június 7-11. között rendezzük, érdeklődj az osztályfőnöködnél) Ez a nagyszerű nap londoni pedagógusok kezdeményezésére jött létre 2012-ben. A nap célja egyszerű: ürüljenek ki a tantermek, a gyerekek töltsék a napot a szabadban különféle játékos programok, kirándulások keretében.
 • Június 05. – Környezetvédelmi világnap: A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.
 • Június 08. – Az óceánok világnapja: Hazánkban a tengerek világa távolinak tűnhet, mégis mindannyian függünk tőlük. Még ha nem is érezzük közel magunkhoz a tengereket, jó, ha tudjuk, hogy mindannyiunk léte alapvetően függ az óceánoktól és azok egészségétől. Ezek a hatalmas vízfelületek a Föld felszínének 70 százalékát teszik ki, az általunk belélegzett oxigén felét termelik és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik. Élelmiszert és megélhetést biztosítanak több mint egymilliárd ember számára.
 • Június 17. – A sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja: A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet többek között a talaj minőségének védelmére, az elsivatagosodás és a migráció közötti kapcsolatra, a termőföldek kimerülésére, a szűkülő élelmiszerforrásokra.
 • Június 29. – Nemzetközi Duna-nap: Tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én, a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulóján rendezte meg az első Nemzetközi Duna Napot. A Duna, amely Németországban, a Fekete-erdőben két kis forrásból ered, gazdagon szerteágazó torkolattal ömlik a Fekete tengerbe. Európa második leghosszabb folyója a maga 2857 kilométerével, így a világon az egyetlen, amelynek több mint 800 ezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén 19 ország osztozik (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Németország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Szlovák Köztársaság, Szerbia, Szlovénia, Románia, Ukrajna, Albánia, Olaszország, Lengyelország, Macedónia és Svájc). A világ legnemzetközibb folyója 81 millió embert kapcsol össze, különleges makrorégiót alkotva.

Kirándulásra, környezetvédelemre fel!

2021. május

Kedves Gyerekek!

Májusi „zöld” napjaink:

 • Május 10. Madarak és Fák Napja
 • Május 22. A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja
 • Május 24. Európai Nemzeti Parkok Napja

1902. május 19-én, Párizsban az európai államok egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Chernel István ornitológus már abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon. Az ünnep hivatalos bevezetésére azonban csak néhány évvel később, 1906-ban került sor Herman Ottó kezdeményezésére. Ez a nap a természet és az élővilág védelmének napja.

A hosszú évek során, a madarak mellett, egyre nagyobb szerepet kaptak a fák is e jeles nap alkalmával. A fák ugyanis lassítják az éghajlatváltozást: egy 50 éves lombos fa 50 kg oxigénnel dúsítja a légkört és közel 70 kg szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban, valamint 400 kg egyéb szennyeződést szűr ki a levegőből (por, nitrogén-dioxidok, kén-dioxid…), és évente kb. 4000 liter vízpárát juttat a levegőbe. A madaraknak, rovaroknak, mókusoknak és sokféle vadonélőnek otthont adó fák minket is védenek, hiszen néhány óra a természetben csodát tesz.

2021-ben a cigánycsukot választották az év madarának, az év fája pedig a lisztes berkenye lett.

Természetjárásra fel!

2021. április

Kedves Gyerekek!

Áprilisi jelentős napok:

 • Április 07. Az egészség világnapja
 • Április 22. A Föld napja
 • Április 30. A méhek napja

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. A kezdeményezés 1990-re világmozgalommá vált. A magyarországi Föld napja mozgalom 2010-ben volt 20 éves. Bár sokat tettünk az elmúlt húsz évben környezetünk fontosságának tudatosítása érdekében – már van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást -, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás. Tudjuk, hogy egyetlen nap kevés, jó lenne, ha minden héten lenne Föld napja. A változás tőled is függ, a Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

És ne feledkezzünk meg a méhekről sem, hiszen nélkülük nincs élet. Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet, ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket is!

Április 19-23. között pedig Fenntarthatósági Témahét (Bővebb információ: Széplaki Magdolna tanárnőnél)!

A Föld védelmére és a fenntarthatóságra fel!

2021. március

Kedves Gyerekek!

Márciusban is fontos emléknapok tarkítják a naptárt:

 • Március 6. Energiatakarékossági világnap
 • Március 22. A víz világnapja
 • Március 30. A Föld órája (20.30-21.30)

A mindennapjaink során energiát fogyasztunk. Energiát használunk fel a lakóházaink fűtésére, a háztartási berendezéseink üzemeltetésére. A Nemzetközi energiatakarékossági világnap a környezettudatosságra, fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet. Egy kis odafigyeléssel te is sokat tehetsz a környezetedért!

Csatlakozz a Föld órájához! „Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” 

2021. február

Kedves Gyerekek!

Február első napjain jelentős dolgokat ünneplünk:

 • Február 01. A Tisza élővilágának emléknapja
 • Február 02. A vizes élőhelyek napja

A vizes élőhelyek természetes testőreink: elsimítják az árhullámokat, védve az embert a katasztrofális áradásoktól; magukba szívják és tárolják a tavasszal érkező vizeket, majd a nyári csapadékhiányos időszakban biztosítják a vizet a növényeknek.

Siposs Viktória – WWF Magyarország

A vizes élőhelyek másik fontos szerepe a vízmegtartás mellett, hogy élőviláguk képes a folyók élővilágának a megújítására, visszapótlására egy esetleges szennyezés után. A 2000-ben bekövetkezett tiszai cianid-szennyezés idején, a folyót ért vegyi szennyezés nem jutott be a folyó menti holtágakba, tocsogókba, tavakba, mellékfolyókba. Az erősen mérgező vegyület a folyóban óriási pusztítást végzett, de a vízzel együtt elvonult. A Tisza megmaradt élővilágát később a mellékfolyók vizei teremtették újjá.

A vízi élővilággal természetismeret és biológia órán fogtok részletesebben foglalkozni.

Vizek védelmére fel!

2020. december

Kedves Gyerekek!

Ahogyan hidegebbre fordul az idő, egyre többen gondolunk a madarakra, a téli madáretetésre. Ebben az időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is.

Fontos!

 • Ha a madáretetést egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba a következő év tavaszáig! A madarak idővel megszokják segítségünket, és számítanak arra, hogy az etető mindig tele lesz eleséggel.
 • A madáretetőt mindig tartsuk szemmel, rendszeresen töltsük újra!
 • Gondoskodjunk az itatásról is, mindig legyen víz is az etetőben!
 • Kerüljük a sózott, cukrozott élelmet! A fűszeres ételek felgyorsítják az állat anyagcseréjét, amitől nagyon hamar kiszáradhat.
 • Kenyér helyett almát, magokat, sótlan faggyút vagy kölest szerezzünk be!

A madarak kedvenc téli eledele a faggyúba kevert napraforgómag, amiből kisebb-nagyobb golyókat formázva tápláló „cinkegolyókat” készíthetünk. Az etető tartalmát kiegészíthetjük túróval vagy szalonnával, valamint az állatkereskedésekben kapható magkeverékekkel is. Jó megoldás még az alma, amit fák és bokrok ágaira akaszthatunk.

Madáretetésre fel!

2020. november

Kedves Gyerekek!

Attila bácsi veszélyesnek ítélte – udvari mozgás szempontjából – a fákról lehulló, reggel még nedves, ezért csúszós leveleket. A probláma megoldása érdekében az elmúlt napokban a szép őszi időt kihasználva a tanítónénik levélgyűjtési akciót hirdettek, melyre a kicsik igen fogékonyak voltak. Olyannyira, hogy rövid idő alatt két big pack zsák is megtelt, melyeket a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. fog elszállítani. Köszönjük a sok kis szorgos kéznek a munkáját!

Lombgyűjtésre fel!

2020. október

Kedves Gyerekek!

Ha technika óra – iskolakert. Jó levegőn, hasznos, praktikus tudást szerezhetnek (most éppen a nyolcadik osztályos) tanulók Kata néni irányításával. Ennek köszönhetően szépül iskolakertünk. Nem utolsó sorban finomságok is készülnek saját termésből. Emellett, folytatva a hagyományt, elültette kis facsemetéjét az első osztály is. Egy életerős barackfa került az iskolakert szélére.

Kertészkedésre fel!

2020. szeptember

Kedves Gyerekek!

Ha szeptember, akkor Európai DiákSport Nap! Attila bácsi kerékpár-túrát, futást, és még más érdekes mozgásos feladatot is szervez, ezen kívül egy kis meglepetés is vár majd titeket.

Sportolásra fel!

2020. július

Kedves Gyerekek!

Intézményünk közösségi kertjébe újabb 15 db gyümölcsfa került elültetésre – tantestületünk néhány tagja, volt és leendő diákok segítségével -, melyeket Önkormányzati pályázati forrásból kapott iskolánk. Ezúton is köszönjük a segítséget!

Faültetésre fel!

2020. június

Kedves Gyerekek!

Iskolakertünk az online oktatás alatt sem lett elhanyagolva, gondozásában, csinosítgatásában többen is részt vettek: Kata néni, Hédi néni, Kati néni, Móni néni, Rózsa néni, Anita néni, Móni néni, Mariann néni, Marika néni és végre voltak gyerekek is! A napközit kérő gyerekek segédkeztek. Gyönyörű sziklakertet építettek, szegélyezték a kertet, kapáltak.

Köszönjük a munkájukat!

2020. május

Kedves Gyerekek!

Az iskola nagyon csendes nélkületek, hiányoztok! De hogy kihasználjuk a lehetőséget, a kiürült épületben szorgos kezek belső csinosításba kezdtek. Az elmúlt hónapban friss festést kapott az informatika terem, illetve a folyosói szekrények is nagy felújításon estek át. Úgyhogy mi készülünk a visszatérésetekre, már nagyon várunk benneteket!

2020. április

Kedves Gyerekek!

„A Fenntarthatósági Témahét szervezői digitálisan elérhető szakmai tartalommal segítik a Magyarországon 2020. március 16-án bevezetésre került digitális oktatást. 2020. április 20-tól a ZöldOkos Kupa 2018-2020. évi online fordulói regisztráció nélkül, bárki számára kitölthetők a ZöldOkos Kupa honlapján.”

„A rendkívüli helyzetre való tekintettel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020. április 20-24. közötti időpontra meghirdetett Fenntarthatósági Témahetet elhalasztotta, ezért a tavaszra szervezett programok ősszel kerülnek megrendezésre. A Témahét tervezett új időpontja, változatlan tartalommal, 2020. október 5-9.”

Fenntarthatóságra fel!

2020. március

Kedves Gyerekek!

Zsuzsa néninek még nyugdíjasként is szívügye az iskolakert. Most is szerzett bele gyümölcsfákat, amiket Attila és Zsolti bácsi segítségével el is ültettek! Nagyon szépen köszönjük Zsuzsa néni!

Faültetésre fel!

2020. február

Kedves Gyerekek!

Ha február, akkor farsang! Az idei bulit a cirkusz ihlette. Volt itt minden: bohócok, kötéltáncosok, késdobálók, no meg zene-bona, lakoma, jókedv, kacagás!

A tél mehet, a bőség jöhet…. 2020. február 25-én a 2. osztályosok egy közel 100 éves hagyományt a “Tikverőzést” látogatták meg Mohán. A tikverőzés lényege az valójában, hogy a tyúkok bekormozásával elősegítsék az állatok termékenységét. Minden vendég arcára is kerül a koromból. Mellette viszont fánkkal és finom teával vendégelnek meg minden odalátogatót.

A napközisek sem maradhattak ki a jóból, kiszebábot égettek, a népi játékok és az iskolakerti szakkörök összefogásával. Az énekléssel, hangszerekkel, zajjal remélhetőleg elűztük a telet!

Várjuk a tavaszt!

2020. január

Kedves Gyerekek!

Több osztály is a hagyományoknak megfelelően lejár korcsolyázni, a bevállalósak pedig részt vettek az „évnyitó túrán” a Keleti-Bakonyban.

Mozgásra fel!

2019. december

Kedves Gyerekek!

A felsős munkaközösséggel összefogva az adventi ünnepségsorozat részeként már hagyományosan, sokadik alkalommal rendeztünk vásárt és játékbörzét, melyen – többek között – sokféle kreatív, kézzel készült egyedi újrahasznosított ajándékokat is vásárolhattak az érdeklődők.

Újrahasznosításra fel!

2019. november

Kedves Gyerekek!

Iskolánk lassan negyedszázada rendezi meg évről évre hagyományos mesevetélkedőjét. Idén is öttagú szakavatott zsűri előtt zajlott a verseny, ezúttal Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdő című meséje volt a feladat. A játékosan komoly feladatok megoldása mellett a vetélkedő legnépszerűbb feladata most is az aktuális mese egy részletének dramatizálása volt. A részvételt bizonyító emléklap mellett „cicás toll” és a felkészítő tanárok által horgolt, virágmintás kulcstartó is szerepelt a jutalmak között.

Gratulálunk!

2019. november

Kedves Gyerekek!

Ha november, akkor suli-buli! Idén is megrendezzük a Szörnyen jó bulit, melyre megkezdődtek az előkészületek: tökfaragás, lámpások készítése, díszítés…

Tökfaragásra fel!

2019. október

Kedves Gyerekek!

Izgalmas technikaórákat tudhatnak maguk mögött a negyedikesek, ugyanis csoportmunkában madárijesztőket készítettek Verebné Hegedüs Rita tanítónéni vezetésével. Iskolánk első osztályosai pedig egy diófát ültettek el az udvaron, akit Zöldinek kereszteltek el. Amíg az apukák a fa helyét ásták ki, addig az anyukák és gyerekek diómanókat és diótündéreket készítettek.

És még egy jó hír: Az iskolában folyó környezettudatos nevelésnek, programjainknak köszönhetően az Inotai Tagiskola címmegújítóként második alkalommal is elnyerte az Ökoiskola címet!

Gratulálunk!

2019. október

Kedves Gyerekek!

Ez a hónap nem csak a hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, hanem az állatokról és a biztonságos közlekedésről is szólt.  Október 4-én az Állatok világnapja alkalmából az első osztály “Állati jó nap”-ot tartott. A főszerepet minden tanórán az állatok játszották. Ellátogattak az Alex menhelyre is, ahol nagy örömmel fogadták őket a gondozók és a kutyusok egyaránt. A 2.osztályba pedig egy terápiás kutya, Lizi látogatott el gazdájával Szöllősi Eszterrel, a Búzavirág a Gyermekekért Alapítványtól.

Természetesen a hagyományos Baglyas-túra sem maradhatott el, a vállalkozó kedvűek Attila bácsival és Magdi nénivel a ködös idő ellenére is meghódították a szomszédos „hegyet”. Mire visszaértek az iskolába, napsütés és zsíros kenyér várta a túrázókat.

Természetjárásra fel!

2019. október

Kedves Gyerekek!

Ne feledjétek, október 9-10-én, iskolánkban hulladékgyűjtés lesz. Örömmel fogadjuk a papírkötegeket!

Hulladékgyűjtésre fel!

2019. szeptember

Kedves Gyerekek!

Az “Európai Diáksport Hét” elnevezésű rendezvényen az egész országban rengeteg iskolája vesz részt. A kezdeményezéshez természetesen iskolánk is csatlakozott, és az idén is megtartottuk az Európai Diáksport Napot. Ennek a napnak az volt a lényege, hogy az iskolákban minden diák és pedagógus legalább 120 percet mozogjon. Ezt az Inotai Iskola is teljesítette szeptember 30-án, aminek része volt egy kerékpártúra, és egy közös futás, ahol mindenki lefutott 2019 méter távot. Továbbá az iskolában egész nap különböző foglalkozási helyek voltak kialakítva, melyeken különböző mozgásos (labdajátékok, küzdősport, alternatív játékok, torna…) tevékenységet folytathattak a diákok és a tanárok.

Ha már „nagyszabású” rendezvényekről van szó, az idén is csatlakoztunk „A világ legnagyobb tanórája” nemzetközi programsorozathoz, melynek magyarországi kiemelt témája a biodiverzitás, a biológiai sokféleség megőrzése volt. Alsóban Julcsi néni, felsőben Magdi néni tartott ezzel kapcsolatban rendhagyó tanórákat diákjainknak.

Természetvédelemre fel!

2019. szeptember

Kedves Gyerekek!

Az “Európai Diáksport Hét” elnevezésű rendezvényen az egész országban rengeteg iskolája vesz részt. A kezdeményezéshez természetesen iskolánk is csatlakozott, és az idén is megtartottuk az Európai Diáksport Napot. Ennek a napnak az volt a lényege, hogy az iskolákban minden diák és pedagógus legalább 120 percet mozogjon. Ezt az Inotai Iskola is teljesítette szeptember 30-án, aminek része volt egy kerékpártúra, és egy közös futás, ahol mindenki lefutott 2019 méter távot. Továbbá az iskolában egész nap különböző foglalkozási helyek voltak kialakítva, melyeken különböző mozgásos (labdajátékok, küzdősport, alternatív játékok, torna…) tevékenységet folytathattak a diákok és a tanárok.

Ha már „nagyszabású” rendezvényekről van szó, az idén is csatlakoztunk „A világ legnagyobb tanórája” nemzetközi programsorozathoz, melynek magyarországi kiemelt témája a biodiverzitás, a biológiai sokféleség megőrzése volt. Alsóban Julcsi néni, felsőben Magdi néni tartott ezzel kapcsolatban rendhagyó tanórákat diákjainknak.

Természetvédelemre fel!

2019. szeptember

Kedves Gyerekek!

Használjuk ki a jó időt, mint ahogy azt Réka néni is tette a második osztállyal, és menjünk kirándulni! Ők a hétvégén a szülőkkel, gyerekekkel együtt meghódították a Cuha völgyet. Vegyetek róluk példát!

Túrázásra fel!

2019. szeptember

Kedves Gyerekek!

Attila bácsi a szombati (szeptember 7.) családi sport-és egészségnapra, egy lassan már tradícióvá váló kisebb kerékpártúrát is szervez. Találkozó az Inotai Faluháznál reggel 8 órakor. Figyeljétek a kiírást! Az iskolai rendezvényen lehetőség van arra is, hogy a kerékpárokat, a számuk alapján rendőrségi nyilvántartásba vettessék.

Kerékpárra fel!

2019. június

Kedves Gyerekek!

Elérkeztünk a tanév várva várt utolsó napjaihoz. Zajlanak a szakkörzárások, jutalomkirándulások, kezdődnek a táborok…

Szép nyarat mindenkinek!

2019. május

Kedves Gyerekek!

Ez a hónap a kertészkedésé! Jöhet az ágyások előkészítése, ültetés, veteményezés. Miközben iskolánk apraja-nagyja kertészkedik, még arra is jut idő, hogy előkészüljünk a hónap végén megrendezésre kerülő hagyományos Családi napunkra is. És ha ez még nem elég, elérkezett a tavaszi hulladékgyűjtés ideje!

Hajrá Inota!

2019. április

Kedves Gyerekek!

Mozgalmas hónap van mögöttünk. Egy kis összefoglaló, hogy mi is történt ökós szemmel: Hagyományainkhoz híven az idén is részt vettünk a BM OKF felmenő rendszerű országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyén.

Volt iskolai rajzverseny a Föld napja alkalmából, húsvéti tojásvadászat,
környezetvédelmi verseny, és még: javában zajlanak a Diákolimpiák, részt veszünk az iskolakert programban!

Gratulálunk!

2019. március

Kedves Gyerekek!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2018/2019. tanévben negyedik alkalommal hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet 2019. március 18-22. között, amelyhez iskolánk természetesen az idei évben is csatlakozik. Részletektől az osztályfőnököktől hallatok.

Természetvédelemre fel!

2019. március

Kedves Gyerekek!

A Te szedd! akció keretében keddtől csütörtökig az osztályok több csapatban gyűjtik a szemetet, megtisztítva, megszépítve ezzel iskolánk környékét. Ehhez természetesen zsákot, kesztyűt is kaptok. Beosztást Attila bácsitól kaptok.

Szemétszedésre fel!

2019. március

Kedves Gyerekek!

A Happy-hét alkalmából a vízfogyasztást fontosságára hívjuk fel a figyelmeteket. Figyeljétek a hirdetőket a részletekért!

Vízfogyasztásra fel!

2018. december

Kedves Gyerekek!

A felsős munkaközösséggel összefogva az adventi ünnepségsorozat részeként már sokadik alkalommal rendeztünk vásárt és játékbörzét, melyen – többek között – sokféle kreatív, kézzel készült egyedi újrahasznosított ajándékokat is vásárolhattak az érdeklődők.

Újrahasznosításra fel!

2018. december

Kedves Gyerekek!

Mikulás alkalmából a Vásárhelyi András Tagiskolában Tájékozódási futóversenyt rendeztek. Mint minden tájékozódási futáson, ezen is szép számmal vettek részt diákjaink, a megszokott jó eredménnyel: azaz négy érmet is sikerült megszerezniük. Részletek a dicsőségfalon. Gratulálunk a résztvevőknek!

Gratulálunk!

2018. november

Kedves Gyerekek!

November 5-e emlékezetes nap marad az elsősök és a másodikosok számára! Megérkeztek a kis facsemeték, Zsolti bácsi előkészítette a helyüket, és a Nap is kisütött. Kellemes őszi időben az elsősök kezdték az ültetést. Igazi csapatmunkában dolgoztak, Zsuzsa néni irányításával, és Réka néni segítségével. Végül pedig énekeltek vidám dalokat az elültetett fának. Következő órán a másodikosokon volt a sor. Zsuzsa néni nekik is segített, megtanította őket, hogyan kell fát ültetni. Ahogy elültették a fát, énekelt az egész osztály.

Faültetésre fel!

2018. október

Kedves Gyerekek!

Mozgalmas hónap van mögöttünk. Egy kis összefoglaló, hogy mi is történt ökós szemmel:

 • Az elsősök az állatok világnapja alkalmából tartott témahéten kis háziállataikat is behozhatták megmutatni társaiknak. A hét sztárjai egyértelműen a Perui ördög botsáskák voltak.
 • A DÖK segítségével október folyamán papírgyűjtést szerveztünk, valamint megtartottuk a már hagyománynak számító DÖK-Sport- és Egészségnapot is. Az idén az egész iskola apraja-nagyja túracipőt húzott, kicsik és nagyok egymást óvva, segítve együtt hóditották meg a Baglyast.

Állatszeretetre, természetjárásra fel!

2018. szeptember

Kedves Gyerekek!

A 3 osztály szőlős témahéttel zárta a szeptembert, ehhez kapcsolódóan verseket tanultak, meséket olvastak, számtalan szóláncot indítottak a szőlővel. Matematika órán mustot mértek, szőlős feladatokat oldottak meg. Sőt, szülői támogatással még szüreteltek is; megvizsgáltak egy igazi, régi szőlődarálót, valamint kipróbálták, milyen lehet tele puttonnyal a hegyoldalban fel-le mászkálni. Kihasználva a modern kor előnyeit, gyümölcscentrifugán préselték le a leszüretelt szőlőt, majd kóstolták az édes mustot. A sok élménnyel gazdagodva, szebben szóltak a megtanult szüreti versek az inotai Szent Mihály napi forgatagon, ahol műsort adott elő az osztály.

Gyümölcsszedésre fel!

2018. szeptember

Kedves Gyerekek!

Hagyományainkhoz híven az idén ősszel is sok kreatív alkotás készült színes falevelekből, őszi termésekből. Nemcsak a nagyobbakat szállta meg az ihlet, de már az alsósok is ringbe szálltak, és szebbnél szebb saját készítésű szőlőfürtökkel díszítették osztályukat.

Termény-kincs gyűjtésre fel!

2018. május

Kedves Gyerekek!

Elérkezett a tavaszi hulladékgyűjtés ideje! Jövő héten hétfőtől csütörtök reggelig hozhatjátok a papírt, hogy abból már biztosan újrahasznosított termékek készüljenek.

Papírgyűjtésre fel!

2018. május

Kedves Gyerekek!

Tavasszal megszépül a természet. A csupasz ágakra visszatérnek a levelek, zöldell a fű, nyílnak a virágok. Ilyenkor mi is próbálunk tenni saját környezetünk szépségéért: Iskolánk technika- és környezetórai tevékenységekhez virágokat vásárolt. Az alsós osztályok az iskola előtti virágvályúkat, a bejárat melletti kiskertet a 6. osztályosok, az udvari betonedényeket pedig a napközisek fogadták örökbe, ide ültették el a virágokat, és innentől kezdve gondozzák őket a tanító nénik és Zsuzsa néni vezetésével. Az emeleti ablakok balkonládáiba is friss muskátlik kerültek, melyeket a takarítónénik nevelgetnek majd. Fényképeket a Galériában találtok.

Növényültetésre fel!

2018. május

Kedves Gyerekek!

4. osztályosaink környezetvédelmi vetélkedőn jártak. Szeretnénk hinni, hogy némileg az Ökosaroknak is köszönhető elért szép eredményük! Gratulálunk a csapatnak. Részletek a Galériában, eredmény a dicsőségfalon!

Gratulálunk!

2018. április

Kedves Gyerekek!

Iskolánk technika- és környezetórai tevékenységekhez virágokat vásárolt. Az alsós osztályok az iskola előtti virágvályúkat, a bejárat melletti kiskertet a 6. osztályosok, az udvari betonedényeket pedig a napközisek fogadták örökbe, ide ültették el a virágokat, és innentől kezdve gondozzák őket a tanító nénik és Zsuzsa néni vezetésével. Az emeleti ablakok balkonládáiba is friss muskátlik kerültek, melyeket a takarítónénik nevelgetnek majd.

Környezetszépítésre fel!

2018. április

Kedves Gyerekek!

Iskolánk csodálatos környezetben fekszik, amit amennyire csak lehet igyekszünk kihasználni, hogy minél jobban, és minél mélyebbre elültessük bennetek a természet szeretetét.
Most éppen Széplaki tanárnő tette ezt osztályával, amikor a Természetismeret és az Egészségtan órákat kihelyezte a Baglyasra. Fényképek a Galériában!

Természetjárásra fel!

2018. március

Kedves Gyerekek!

A hó már a múlté. Már a frissen előbújó fűnek örültek tanulóink a péti mezei futóversenyen. Gratulálunk a résztvevőknek! Eredmények: Dicsőségfalon, fényképek: Galériában.

Futásra fel!

2018. február

Kedves Gyerekek!

Esett pár centi friss hó. Ilyenkor a legjobb kint lenni a természet lágy ölén a tiszta friss levegőn, és szánkóra pattanni. Attila bácsi is ezt vallja, úgyhogy a tesi órákon némi Baglyas-mászás után, megtalálták a legideálisabb szánkópályát. Nézzétek vissza a fotókat a Galériában!

Szánkóra fel!

2018. január

Kedves Gyerekek!

Napköziseink csatlakoztak a #nemkellzacsko mozgalomhoz, melynek lényege, hogy váltsuk ki a nejlon zacskókat, szatyrokat többször felhasználható ruhatárolókra. A Galériában részleteket és képeket is találtok.

Természetvédelemre fel!

2017. december

Kedves Gyerekek!

A múlt hétvégi városi futást kihagyók most szép számmal pótoltak a Vásárhelyis tájékozódó futóversenyen. Itt is szép eredmények születtek! Gratulálunk! Eredmények: Dicsőségfal, fényképek: Galéria.

Gratulálunk!

2017. december

Kedves Gyerekek!

Nagy örömünkre szolgált, hogy a hideg idő ellenére is többen részt vettetek a Mikulás-napi városi futóversenyen, sőt, még érmes helyezés is született. Gratulálunk a résztvevőknek!
Az eredményeket a Dicsőségfalon, a fényképeket a Galériában találjátok!

Gratulálunk!

2017. november

Kedves Gyerekek!

Ismét megrendezzük már hagyománnyá vált egészség napunkat, hogy ismét felhívhassuk figyelmeteket az egészséges életmódra. Részleteket, menetlevelet, programot az osztályfőnököktől kaptok majd!

Egészségre fel!

2017. október

Kedves Gyerekek!

Lezajlott az őszi hulladékgyűjtés! Nektek köszönhetően 4 tonna papír és 140 kg PET palack bekerült az újrahasznosítás gépezetébe, ebből már biztos nem lesz környezetszennyező hulladék. A verseny eredménye: I. hely: 3. osztály, 840 kg. II. hely: 4. osztály, 660 kg, és a III. hely: 2. osztály: 600 kg.

Gratulálunk!

2017. szeptember

Kedves Gyerekek!

El ne felejtsétek, hogy szeptember 29-én lesz az Európai Diáksport Napja! Készüljetek, sportos öltözékkel, és jó kedvvel! Részleteket Attila bácsitól kaptok majd!

Mozgásra fel!

2017. szeptember

Kedves Gyerekek!

A Te szedd akcióról a fényképek felkerültek a galériába, nézegethetitek őket! Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Jó böngészést!

2017. szeptember

Kedves Gyerekek!

Megkezdődött az új tanév, amiben továbbra is zöld szemlélettel dolgozunk, úgyhogy így rögtön év elején idén ismét bekapcsolódunk az országos Te szedd! mozgalomba. Kérlek benneteket, hogy szeptember 15-én, pénteken kényelmes, sportos öltözetben gyertek!

Szemétszedésre fel!

2017. június

Kedves Gyerekek!

Június 12-én, hétfőn Zöld napot tartunk, az iskola környékére a Hideg-völgybe megyünk kirándulni. Figyeljetek a megfelelő öltözékre: cipőben (ne papucsban!!), sapkában gyertek, legyen nálatok félliteres flakon ivóvíznek és tízórai. Ajánlott napvédő krémmel, szúnyog- és kullancsirtóval is felszerelkezni!

Túrára fel!

2017. május

Kedves Gyerekek!

A DÖK papírgyűjtést szervez május 2-3-ára. Óvjuk együtt a környezetünket! Ne hagyjuk, hogy a sok papírhulladékból szemét legyen! Gyűjtsetek minél többet, hogy újra tudják hasznosítani!

Gyűjtésre fel!

2017. március

Kedves Gyerekek!

2017. március 13-án, hétfőn délután 2 órai kezdettel mezei futóverseny lesz. Gyerünk ki a természetbe, élvezzük a tavaszt! Részleteket Hajas Attila tanár úrnál kaphattok, illetve a fő oldalon a hírekben olvashattok.

Mozgásra fel!

2016. október

Kedves Gyerekek!

A szokásos őszi papírgyűjtésnek is eljött az ideje. Október 10-12-ig lehet hozni a papírhulladékot, és ne felejtsétek el, hogy a még komolyabb természeti szennyeződést okozó PET palackokat is gyűjtjük, azt is hozzátok, ne legyen belőle szemét!

Gyűjtésre fel!

2016. október

Kedves Gyerekek!

Ugye nem felejtettétek el, hogy október 10-én Sport- és egészségnapot tartunk! Készüljetek!
Részleteket az osztályfőnököktől hallhattok és a főoldalon a hírek között olvashattok.

Mozgásra, jó kedvre fel!

2016. június

Kedves Gyerekek!

Június 12-én vasárnap ismét túrázási lehetőség! A tervezett útvonal: 

 • Várvölgy- Bükkfa kúti árok – Várberek – Józan-hajlat – Várpalota (~14 km)

Az időpontok:

 • Indulás: 8:30  órakor Várpalotai Thury-vár elől.
 • Érkezés: kb. 15:00 óra.

Mivel az útvonal nem igényel közlekedési eszközt, a túrán való részvétel ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Túrára fel!

2016. április

Kedves Gyerekek!

Az áprilisi túráról a fotók felkerültek a Galériába, lehet nézegetni.

Jó böngészgetést!

2016. április

Kedves Gyerekek!

Április 17-én vasárnap ismét túrázási lehetőség! A tervezett útvonal: Várvölgy, Bátorkő, Márkus szekrénye, Öreg Futóné, Mórocz tető, Várpalota (~18 km).

 • Indulás: 8:30  órakor Várpalotai Thury-vár elől.
 • Érkezés: kb. 16:00 óra.

Mivel az útvonal nem igényel közlekedési eszközt, a túrán való részvétel ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Túrára fel!

2016. február

Kedves Gyerekek!

A Tihanyi Teljesítménytúráról készült fotókat már megtaláljátok a fényképalbumok között.

Jó böngészgetést!

2016. január

Kedves Gyerekek!

Ismét Tihany – túra! Dátum: 2016. február 6. 08:00 – 16:00

3 távon ismerheted meg a települést és a környező “hegyeket”:

 • Téli Tihany 20 útvonala: Tihany, Iskola – Akasztó-domb – Aranyház – Gejzírmező – Újlaki templomrom – Horgásztanyák – Csúcs-hegy – Apáti-hegy – Apáti templomrom – Külső-tó – Kis-erdő – Óvár – Hajóállomás – Kálvária – Apátság – Tihany, Iskola
  Táv: 20 km Szintemelkedés: 800 m
 • Téli Tihany 15 útvonala: Tihany, Iskola – Akasztó-domb – Aranyház – Gejzírmező – Újlaki templomrom – Horgásztanyák – Csúcs-hegy – Apáti-hegy – Külső-tó – Kis-erdő – Kálvária – Apátság – Tihany, Iskola
  Táv: 15 km Szintemelkedés: 600 m
 • Téli Tihany 10 útvonala: Tihany, Iskola – Akasztó-domb – Aranyház – Kis-erdő – Óvár – Hajóállomás – Kálvária – Apátság – Tihany, Iskola
  Táv: 9,9 km Szintemelkedés: 350 m

Rajt és Cél:

 • Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Zeneiskolája
 • 8237 Tihany, Csokonai u. 73.

Nevezési díjak:

 • Téli Tihany 20: 1.600 ft/fő
 • Téli Tihany 15: 1.500 ft/fő
 • Téli Tihany 10: 1.500 ft/fő
 • + útiköltség!

Egyéb tudnivalók:

 • Az útvonalon: tea, forralt bor, csokoládé, gyümölcs, pogácsa.
 • A célban: meleg étel és tea.
 • A célban megkapod a túra emléklapját és választás szerint kitűzőt vagy vele azonos hűtőmágnest.
 • Az indulásról, érkezésről, pénzügyekről Széplaki Magdolna tanárnőnél érdeklődhettek!

Túrára fel!

2015. november

Kedves Gyerekek!

A következő túrázásunk alkalmával a Tapolcai Berger Károly-barlangot látogatjuk meg.(Különjáratú busszal megyünk, maximális létszám: 20 fő, a jelentkezési lap visszaérkezési sorrendje és az utazási költség befizetése alapján!) A túrán való részvételnek életkori korlátja nincs, de a barlangba szülői felügyelet nélkül csak a 9. életévüket betöltött gyerekek mehetnek. A barlangászat minden esetben szakképzett barlangászok vezetésével történik.

Időpont: 2015. november 28. (szombat).

Ruházat: strapabíró, vízálló váltócipő (vagy gumicsizma) és váltóruha, valamint ha van – fejlámpa vagy zseblámpa.

 • Indulás: a lakótelepi autóbuszmegállóból 8:00-kor. Az autóbusz igény  esetén  Inotán és Palotán is megáll.
 • Érkezés: 16 óra körül
 • Költségek: 1500 Ft (utazási költség)

Érdeklődni, jelentkezni Széplaki Magdolna tanárnőnél lehet.

Túrára fel!

2015. november

Kedves Gyerekek!

A tegnapi Egészségnap fényképeit megtaláljátok a Képgalériában.

Jó szemezgetést!

2015. október

Kedves Gyerekek!

A szombati Szigliget – Szent György hegyi bazaltorgonák – Tapolca túrán készült fényképeket megtaláljátok a Képgalériában.

Jó szemezgetést! 

2015. október

Kedves Gyerekek!

Szombaton (2015. október 24-én) túrát szervezünk Szigliget – Szent György hegyi bazaltorgonák – Tapolca útvonallal.

 • Indulás: 06:45 (Várpalota Buszpályaudvar – Szigliget) – Buszköltség: 1860 Ft.
 • Érkezés: 17:05 (Tapolca – Várpalota Buszpályaudvar) – Buszköltség: 1640 Ft.

A buszjegy ára tájékoztató jellegű, teljes árra vonatkozik, diákok természetesen válthatnak kedvezményes jegyet is!

Érdeklődni, jelentkezni Széplaki Magdolna tanárnőnél lehet.

Túrára fel!

2015. október

Kedves Gyerekek!

E hét pénteken (16-án) délután – ha az időjárás megengedi -, túrázni megyünk a Baglyasra.
Érdeklődni Széplaki  Magdolna tanárnőnél lehet.

Túrára fel!

2015. október

Kedves Gyerekek!

Mint azt a főoldalon is olvashattátok híreink között: jövő hét a hulladékgyűjtés jegyében telik. Várjuk tőletek a

 • papírt (összekötözve, az osztálytermeitekben gyűjthetitek)
 • petpalackokat  (összetaposva, bezsákolva, az előtérben tegyétek le)
 • alumínium üdítős flakonokat (szintén összetaposva, bezsákolva, az előtérben tegyétek le).

Jó gyűjtést kívánunk mindenkinek!

2015. szeptember

Kedves Gyerekek!

Az E.ON Csoport „Mindenki Energiája számít! Te mit teszel, hogy jobb legyen ez a világ?” témakörben új, kreatív pályázatot írt ki.

 • 1-4. évfolyam, általános iskolások
  • Alkoss „Mindenki energiája számít!” jegyében!
   Szerinted mit tehetünk, hogy jobb legyen a környezetünk? Rajzold le, fesd meg és küldd el nekünk! A feladat során maximum A/3-as méretű alkotásokat várunk a 6-9 éves alsó tagozatos iskolásoktól.
 • 5-8. évfolyam, általános iskolások
  •  Írj mesét, fogalmazz meg egy történetet vagy készíts képregényt. „Mindenki energiája számít!” témakörben!
   Szereted a meséket, történeteket, képregényeket? Érdekel, hogy mit tehetsz azért, hogy jobb legyen a környezeted, vagy mit tehetsz azért jobb legyen a világ, hiszen mindenki energiája számít! Akkor írj nekünk mesét, történetet, készíts képregényt. A mesék, történetek, képregények minimum fél, maximum 5 oldalasak (A/4-es lapon) lehetnek.

A részletekről érdeklődj Széplaki Magdolna tanárnőnél!

Alkotásra fel!

2015. szeptember

Kedves Gyerekek!

Ahogy azt már olvashattátok, iskolánk 8. osztályos tanulói üzemlátogatáson vettek részt az Inotal ZRT-nél. A kalandról készült fotókat megnézhetitek a Képgalériában.

Jó szemezgetést!

2015. szeptember

Kedves Gyerekek!

Tudtad, hogy 670 alumínium üdítős doboz anyagából akár egy kerékpár is készülhet?

8. osztályos tanulóink az idei tanévben is lehetőséget kaptak arra. hogy üzemlátogatáson vehessenek részt az INOTAL Alumínium feldolgozó Zrt.-nél. Megismerhették, hogyan készülnek a villamos- és acélipari célra felhasznált durvahuzalok, az aerosolos palackok és a tubusok alapanyagát jelentő tárcsák, a trafó-, építőipari és egyéb szalagok, illetve a számos iparágban felhasznált húzott huzalok, valamint az öntészeti tömbök.

Ezúton is köszönjük a lehetőséget!

2015. szeptember

Kedves Oldallátogatók, Szülők, Tanulók!

Az idei tanévben iskolánk pályázatot adott be, hogy elnyerhesse az “ÖKOISKOLA” címet. Ennek apropójából, és mert eddig is fontosnak tartottuk a természetközeliséget, úgy gondoltuk létrehozunk itt a weblapon egy ökosarkot, amivel talán még hangsúlyosabbá tudjuk számotokra tenni a környezetvédelem fontosságát, a természet szeretetét. Ezentúl iskolánk minden ökotevékenységéről itt olvashattok.

Tájékozódásra fel!