HAT-17-01-00111

2018. július

Kedves Oldallátogató!

A sajtó érdeklődése továbbra is tart: a hely újság is megírta kirándulásunk élményeit:

hat_harom_logo

2018. június

Kedves Oldallátogató!

A városi tv is kíváncsi volt ránk, íme az ő műsoruk a Határtalanul kirándulásról és a témanapról.

hat_harom_logo

2018. június

Kedves Oldallátogató!

A két iskola Határtalanul témanapot tartott:

Az Inotai és a Vásárhelyi Tagiskolák 7. osztályos diákjai 5 napos kiránduláson vettek részt Erdélybe. A Határtalanul 2017 pályázat támogatásával, diákjaink megismerkedhettek Erdély természeti, történelmi értékeivel, valamint értékes kapcsolatokra tettek szert a többségi magyar iskolákban történt találkozók során.

Ezen időszak alatt megszerzett érdekességeket, élményeket osztottuk meg egy témanap keretében, ahová meghívtuk az Inotai Tagiskola 7. osztályos tanulóit. Rövid tájékoztató és képes összeállítás után csoportfoglalkozások következtek. Kevert csoportokban a diákok megismerkedtek hagyományos erdélyi ételekkel (puliszka), székely nyelvleckén vettek részt, rovásírás elsajátítása után saját névvel ellátott hűtőmágnest készítettek, és játékos formában ismerkedtek meg Erdély történelmi és földrajzi értékeivel. Az állomáshelyeken a 7. osztályos diákok is segítségünkre voltak.

A napot egy közös tánctanulás zárta, majd színes pólók segítségével kiraktuk a Határtalanul logót. A magasból még az iskola is látszik…

hat_harom_logo 2018. június

Kedves Oldallátogató!

Diákjaink csodásan érezték magukat a kiránduláson, és a még friss emlékekből gyorsan készítettek is egy kisfilmet az elmúlt napok kalandjairól:

hat_harom_logo

2018. június

Kedves Oldallátogató!

Csodás madárcsicsergésre ébredtünk Kalotaszeg alszegén Nagypetriben. A finom házias reggeli után elkezdődött az utolsó „határtalanul” napunk.

A közeli Bánffyhunyadon gyönyörű famennyezetes és szőttesekkel díszített református templomban hallgattuk meg Petőfis Sándor Erdélyi hadsereg című versét.

A nap további része magyar költőinkről szólt leginkább. Csucsán megtekintettük Ady Endre kedvenc lakhelyét, és sok érdekességet hallottunk életéről, egy szerelmes versével egybefűzve.

Királyhágó elbúcsúztunk Erdélytől és beléptünk a Partiumba.

Nagyváradon bejutottunk a székesegyházba és sétáltunk a kanonok sor boltívei alatt.

Nagyszalontán élvezetes tárlatvezetéssel egybekötve bepillantást nyertünk Arany János életébe.

Fagyizással zárva erdélyi tartózkodásunkat elindultunk Magyarországra.

Köszönjük Erdély! Érkezünk Várpalota!

hat_harom_logo

2018. május

Kedves Oldallátogató!

Utolsó előtti napunkon elhagytuk Csíkszeredát és hazafelé vettük az irányt.
Első rövid megemlékező megállónk Mádéfalvára vezetett, ahol mécsest gyújtottunk a székely népírtás emlékművénél.
Erdély hegyvidékének csodái közül megtekintettük a Gyilkos tavat és sétáltunk a Békás szorosban.

Hosszú utazás várt ránk Kolozsvárig. Erdély legnagyobb városában sétáltunk a Főtéren, jártunk Mátyás király szülőházánál. A református templomban gyermekkórus koncertjét hallgattuk. A Házsongárdi temetőben mécsest helyeztünk el Dzsida Jenő és Apáczai Csere János sírjánál.

Este érkeztünk meg utolsó szálláshelyünkre Nagypetribe.

hat_harom_logo

2018. május

Kedves Oldallátogató!

Mai napunkat Csíkszeredán és környékén töltöttük. A délelőtt során a József Attila Általános Iskola diákjaival töltöttünk pár játékos órát: kosaraztunk és egy új mozgásos játékot mutattunk nekik. A találkozás után a város erőd jellegű várában a Mikó várban interaktív foglalkozáson vettünk részt. Az élményszerű várbejárás nagyon tetszett a diákoknak.

Délután a település környékén barangoltunk. Felkerestük a Nyergestetőn lévő kopjafa emlékművet. A emlékhelynél csatlakozott hozzánk Campanari – Talabér Márta városunk polgármestere, aki egy közeli helyen lévő nemzetközi tanácskozáson vett részt. Közösen meghallgattuk a hősök tiszteletére elszavalt Kányádi Sándor Nyergestető című verset. A kopjafák között megtaláltuk az Inotai iskola 5 évvel ezelőtt kihelyezett kopjafáját.

Nyergestető után a Csíksomlyói kegytemplomot tekintettük meg. A környékén lévő borvíz forrását megkóstolva többen erőre kaptak és a stációk mentén felmásztak a hegyre, hogy megnézzék a fenti templomot és a zarándoklat helyszínét.

hat_harom_logo

2018. május

Kedves Oldallátogató!

Egy kis beszámoló a kirándulás második napjáról:

Hosszú út és sok felfedezni való várt ránk a mai napon. Utunk elsőként Segesvárra vezetett, ahol megcsodáltuk a történelmi városrész nevezetes épületeit és érdekes történeteket elevenítettünk fel Petőfi Sándorról. A Petőfi szobornál a Nemzeti Dal elszavalása után megkoszorúztuk a domborművet.
A csodás vidéken átvezető utazásunk következő természeti érdekessége a Szovátán található Medve tó volt. Megismertük a tó legendáját és fizikai jellemzőit. Sétálva a tó körül meg is ízleltük sós vízét. Következő megállónk a Parajdon működő sóbánya megtekintése volt. A kellemes klímájú helyen elidőztünk kicsit.
Csíkszereda felé népművészeti értékeket láthattunk Korondon, mécsest helyeztünk el Tamási Áron és Orbán Balázs sírjánál.
Késő este érkeztünk Csíkszeredára, ahol több napot töltünk majd.

hat_harom_logo

2018. május

Kedves Oldallátogató!

Eljött a várva várt nagy esemény,  maga a kirándulás. A korai indulás után első megállónk Arad volt, ahol felkerestük a 13 vértanú kivégzésének helyszínén állított emlékoszlopot. Tanulóink megemlékezést tartottak, koszorút és mécsest helyeztek el.
Utunkat a Hunyadiak ősi fészke felé folytattuk: egy közös idegenvezetéssel egybekötött felfedezésben vettünk részt Vajdahunyad várában. A gyönyörű kastély sok történettel és ámulni valóval ajándékozott meg minket.
Déva várának magaslatát a domb aljáról csodáltuk meg.
Esténket a Téglási Gábor Líceumban töltöttük. A magyar iskola igazán példaértékű megtartó erővel dolgozik. Az aktív fiúk még egy focimeccset is lenyomtak.

hat_harom_logo

2018. május

Kedves Oldallátogató!

Még mindig az előkészítő szakasz zajlik. Érintett tanulóink a Trianon múzeumba látogattak, hogy a kiállítás segítségével megfigyelhessék a trianoni békeszerződés hatásait.

hat_harom_logo

2018. április

Kedves Oldallátogató!

Megkezdődött a kirándulás előkészítő szakasza, ennek keretében a két iskola hetedikesei kiselőadásokat hallott hazánk határain túl élő magyarság számáról, az államhatáron túli elhelyezkedés okairól, Erdélyről és
magyarságának történetéről, jelenéről, Románia és Erdély összlakosságának etnikai összetételéről. Ismertették velük a kirándulás programját, majd közösen útvonaltérképet készítettek. Bemutatásra került az érintett tájak természeti
flórája és faunája, valamint Erdély népművészete és hagyományai. Emellett helyzetgyakorlatokat végeztek az alábbi címszavakban: viselkedés vendégségben, barátságosság, tisztelet, megbecsülés.

hat_harom_logo

2017. április

Kedves Oldallátogató!

Örömmel jelentjük: iskolánk pályázata pozitív elbírálást kapott, így a 2017/2018-as tanévben hetedikeseink a Vásárhelyi András Tagiskola hetedik évfolyamával közösen egy 5 napos erdélyi kiránduláson vehetnek majd részt.

hat_harom_logo

2017. január

Kedves Oldallátogató!

Iskolánk a kiírásra beadta elkészített pályázatát „Erdélyi barangolások – magyar alkotók nyomában” címmel.

hat_harom_logo

2016. december

Kedves Oldallátogató!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázatot hirdet 7. évfolyamon tanuló diákok – Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatására.

hat_harom_logo