NTP-MTTD-19-0053

2020. december

Újság

Benne vagyunk az újságban! Iskolánk sikeres pályázatairól jelent meg egy cikk a Várpalotai Hírekben.

Újságcikk

2020. december

Összegzés

Szakkörünkről készítettünk egy emlékvideót:

Visszatekintés

2020. november

Sakk a konyhában

Bár a járványhelyzet egy kicsit átírta az eredeti terveinket, ez mégsem szegte kedvünket, és végül két zárófoglalkozással ért véget a pályázat. Az elsőn sakkfigurákat készítettünk csokoládéból és sakkmintás süteményeket sütöttünk – melyeket a foglalkozás végén elfogyaszthattak a gyerekek, míg a másikon egy sakkversenyt tartottunk, ahol végül minden résztvevő valamilyen kisebb-nagyobb díjban részesült. Eredménytől függetlenül mindenkire nagyon büszkék vagyunk, nagyon ügyesek voltatok!
Természetesen itt nem állunk meg, lesz folytatás, hiszen a gyerekek többsége azonnal jelezte, hogy továbbra is szeretne sakkozni járni, erre továbbra is biztosítunk az érdeklődőknek lehetőséget.

Sakk a konyhában is

2020. október

Sakk minden felületen

Oktatófilm, majd a sakktábla segítségével lépésről lépésre megnéztük, hogy a védő gyalogok elmozdítása miatt hogyan gyengül meg a király felé vezető út (átló), és hogyan lehet néhány lépésben bolond-, illetve susztermattot adni. Volt egy kis szemfüles a csapatban, akinek ez a következő sakkjátszmák egyikén már sikerült is. A különféle sakkeszközöket már nagyon ügyesen használják, a szabályokat betartják, nagyon sokat fejlődtek a gyerekek. A foglalkozások egyik fénypontja az volt, amikor „beszabadultak” a szakköröseink az infó terembe, és próbára tehették tudásukat a számítógép ellen is.

Sakk minden felületen

2020. szeptember

Ismétlés

Tehetséggondozó sakk-szakkörünk végre folytatódhatott a gyerekek nagy örömére. A foglalkozásokat ismétléssel kezdtük, hiszen sok idő kimaradt az utolsó alkalom óta. Előkerültek a mozgásos, kidobós játékok is, miközben felelevenítettük a sakk szabályait. Sakkgyakorlatokat oldottunk meg közösen és párokban, a sakkasztal, a babzsák-sakk, vagy éppen a mágnestábla segítségével. A különböző feladatok megoldása mellett a „Cikk-cakk” dalt is meghallgattuk, melynek dallama, szövege már többek számára ismerős volt, így nem csak énekelték a gyerekek, de a többség táncolt is rá.

“Ismétlés a tudás anyja…”

2020. március

Covid

A koronavírus járványra való tekintettel a tehetséggondozó foglalkozások szünetelnek. Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő engedélyezte, hogy a foglalkozásokat 2020. szeptembertől folytassuk.

2020. február

Eslő lépések

A tehetséggondozó szakkörösök nagyon lelkesen járnak a foglalkozásokra. Már ismerik a sakkfigurák neveit, az alaplépéseket, s nem csak ismerik, használják is a sakketikett szabályait. Már mindannyian képesek egyszerűbb játszmákra, de sokan közülük teljes táblán is játszanak. Ígéretes kis csapat!

Első lépések

2020. január

Eszközbeszerzés, szakkörindulás

A sakk tehetséggondozó szakkörünk 15 tanulóval Széplaki Magdolna tanárnő vezetésével elindult.

Megérkeztek az eszközök is:
– 2 db Sakkpalota referenciaiskolai alapcsomag mágneses sakktáblával
– Nagy sakkfigura készlet és Puzzle sakk
– Óriás sakkszőnyeg
– Sakkpalota dominó
– Sakkpalota matematika kártya csomagok
– Sakkpalota évszakok – poszter csomag
– Sakkpalota bélyegző

2019. december

Nyertes pályázat

A sakk, mint logikai játék a tehetségfejlesztés szolgálatában” pályázatunk 1 300 000 Ft támogatást nyert.

2019. szeptember

Pályázat beadása

Iskolánk a matematikai tehetséggondozó programra A sakk, mint logikai játék a tehetségfejlesztés szolgálatában” címmel beadta pályázatát.

2019. július

Pályázat kiírása

Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetségprogram keretében 2019. július 24-én meghirdette pályázatát matematikai-logikai tehetséggondozó program támogatására „A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása” címmel.