Nemzetközi π-nap

Kedves Tanulóink!

Egy közelgő eseményre szeretnénk felhívni figyelmeteket: immár 33. éve fogják megtartani március 14-én a Nemzetközi π-napot (π=pí=3.14)! Ez a nap világszerte sok-sok iskolában a matematika jegyében telik. Idén a mi iskolánk is csatlakozik a megmozduláshoz, amin reméljük sokan részt fogtok venni. Hogy hogyan?
Két pályázat/játék keretében is megtehetitek, melyek mindegyikére március 13-a éjfélig várjuk a pályaműveket! De nézzük részletesen!


1. játék:

A 4-es egy jó szám. Vegyünk is belőle stílszerűen 4 darabot. A feladat: 4 db 4-es számjegyből a négy alapművelet és zárójel segítségével fejezzük ki a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 számokat.
Egy kis segítség: A feladatban nincs benne a 15 kifejezése, így vegyük őt példának! Tehát a 15-öt 4 db 4-es segítségével kifejezhetjük például így: 4*4-(4:4)=15, de a szabályok nem tiltják, hogy a 4-eseket összevonjuk, így csinálhatnánk így is: 44:4+4=15. Mint látható egy-egy eredményhez több megoldás is létezik, de azért mégsem olyan egyszerű feladat ez! Próbálkozzatok! És aki eljutott a 10-esig, azaz 0-tól 10-ig az összes számot ki tudja fejezni, az fényképezze le a megoldását, és küldje el e-mailben az infoinota@gmail.com címre! Az első 10 helyes megoldást beküldő ajándékban részesül! (Köszönjük az Inotai Iskolásokért Alapítványnak!) A helyes beküldők neve láthatóvá válik az iskola facebook oldalán (napi egy frissítés mindenképpen lesz), hogy mindenki láthassa kinek jár a taps!


2. játék:

Ha semmiképpen nem bírjátok ki telefon, tablet, számítógép nélkül, akkor ez a kihívás nektek szól! Ha számítógépet akarsz használni, akkor a következő linken éred el a játékot: https://www.y8.com/games/mergetin
Telefonon pedig le tudod tölteni: a play áruházba keresd Mergetin néven. És akkor a kihívás: aki Szalai Kati néninél több pontot tud begyűjteni március 13-a éjfélig, az informatikából kap egy 5-öst. Ha többen megelőzik, a legtöbb pontot begyűjtő piros 5-öst kap! Kati néni az iskola facebook oldalán folyamatosan frissíti (napi egy frissítés mindenképpen lesz) az állásokról készülő képet, így az ő nyitóeredményét is. (Természetesen ő is folyamatosan igyekszik ezt megjavítani, így mindenképpen kövessétek az aktuális állást.) Képernyőfotókat csak akkor küldjetek, ha több pontotok van, mint Kati néninek. A fényképeket szintén az infoinota@gmail.com címre várjuk!


Mindenkinek jó játékot!!!